čtvrtek 27. srpna 2015

Recenze: Bláznivá dovolená

Filmy z 80let. působí na současné hollywoodské producenty jako flusanec na slepice a tak se postupně dočkáváme remaků, pokračování, restartů a jiných - tů s cílem hodit každý trošku známý film z osmdesátek do dolarové ždímačky a ždímat a ždímat a ždímat. Tentokrát se kluci a holky z Warner Bros zastavili s věčně nenasycenou truhlou na prachy zastavili u filmu Bláznivá dovolená a řekli si: hle, tady by mohlo nějaký to kilo hrušek do truhličky zacinkat a tak oslovili Johna a Jonathana a vydali se štěstíčku naproti.

Rodinka pyšnící se jménem Griswoldi sklouzává do stereotypů a nudnosti a tak tatínek Griswold jednoho dne v postýlce při pohledu na fotografie své kouzelné rodinky dostane nápad jak přinést do rodinného života krapet svěžího vánku, ale protože je originální asi jako plná popelnice vymyslí cíl výletu stejný jako zažil on v roce 1983 se svým tatínkem (viz původní Bláznivá dovolená s Chevy Chasem).
A co že se na takovém výletě z druhou generací Griswoldů dá zažít ? V podstatě všechno co se vejde pod slovo docela nápaditý humor, trapný humor, fekální humor a nehumor. Nevím, zda je úplně v pořádku, když nejvtipnější na celém filmu je auto. Albánský čtyřkolový mazlík modré barvy, má totiž vychytávky, které by jste u běžných automobilek hledali zcela marně, zejména vynikající značení na dálkovým ovládání, kde nechybí zajíc ani hákový kříž. Modrý auto je skutečně komik číslo jedna a své funkce využívá k pobavení diváků. Škoda, že scénáristé v tomto filmu svůj smysl pro humor využívají v komediálních funkcích typu koupání ve sračkách, blití či zbytečně agresivnímu humoru (zabití holky se mám smát ?) ". Myslel jsem si, že už je konec časům, kdy americké komedie definovalo, poblití jednoho z hlavních hrdinů či ukázání hovna, leč bohužel paprsky neproklouznou všude. O to větší škoda, protože občas i temná strana byla prosvícena zejména na ranči u Chris Hemswortha film dostával punc správný blázniviny. Problém této polokomedie je, že je zbytečně moc agresivní. Bláznivé situace předchozí generace Griswoldů se obešli bez tohoto prvku a baví i v současnosti na výbornou.
   Pokud chci pobavit celou rodinu, měl bych mít na mysli skutečně celou rodinu a nejen svoje parťáky po šestým pivu. Nechci po komedii tohoto typu aspiraci na Nobelovu cenu míru ani vysoškolský diplom, ale chci se smát situacím při kterých nemusím přemýšlet zda je větší pacient ten kdo je vymýšlí a nebo ten kdo se jim směje.  

Žádné komentáře:

Okomentovat