úterý 11. srpna 2015

Gangsterský rozhovory - Karel Tichý: poradce a expolicista

Musím se přiznat, že pana Karla Tichýho jsem za registroval teprve nedávno v souvislosti s velkou amnestií  ex-prezidenta Klause, kde v rozhovoru pro média na základě této amnestie vyjádřil pocit zmaru a beznaděje ze své práce. Až po tomto rozhovoru jsem se dověděl, že Karel Tichý rozhodně není žádný řadový policista nebo tuctový detektiv naši policie, ale bývalý šéf protikorupčnímu týmu, který vyšetřoval Mrázkovy a Krejčířovy zločiny. Z toho vyplývá, že lepšího poradce pro film Gangster Ka si tvůrci už vybrat nemohli.
Viděl jste první pracovní verze obou filmů. Jaký z nich máte dojem? 
Myslím, že jde o velice zdařilý český film. Gangsterka, jaká tu ještě nebyla. Film navíc velmi dobře kopíruje realitu. Vhodně se v některých pasážích pracuje s fikcí, ale té je opravdu minimum. Takže film by se podle mého soudu mohl líbit. A ještě něco. Perfektní je výkon představitele hlavní postavy Hynka Čermáka. Klobouk dolů.

Je realita organizovaného zločinu ještě děsivější?
Bohužel je. Žádný film nemůže plně vystihnout organizovaný zločin v celé jeho děsivé šíři. Vždyť i v kauzách pana „Ká“ zůstalo pro policii plno pomníčků.

Co jste říkal, když jste viděl na obrazovce, jak ve filmu zabijí jednoho z policistů? Jaké jste měl pocity vzhledem ke své bývalé profesi? 
Dost silně to na mne zapůsobilo. Až teď, s odstupem doby, řadu let po vynuceném odchodu od policie, si uvědomuji, kolik asi chybělo a už bych vám na vaše otázky nikdy neodpověděl…




Rozhovor : Bioscop




Žádné komentáře:

Okomentovat