úterý 11. srpna 2015

Recenze: Mission Impossible - Národ grázlů

Mít klíč od korunovačních klenotů, tak je na léto propůjčím Mission: Impossible, aby už na dálku bylo zřejmé, kdo že je v kinech král letních blockbusterů. Scénaristická spolupráce Christopher McQuarrie s Tom Cruisem funguje už od roku 2006 na jedničku s hvězdičkou. V roce 2012 ( Jack Reacher : Poslední výstřel) si spolu vyzkoušeli i polohu režisér - scénárista / herec a ukázalo se, že jedná o jednu z nejvíc sexy poloh současného Hollywoodu a tak po třech letech se kluci rozhodli tuto polohu zopakovat v ničím menším než v pokračování samotné Mission: Impossible.


Žijeme v době bezpečnostních, ekonomických, ale hlavně filmových nejistot. Každé blocbusterové pokračování nahání větší hrůzu než mediální supercelebrity, islámští uprchlíci. Ještě teď při vzpomínce na vzpomínce na Smrtonosnou past 5 či Terminátora stejného čísla v zátylku mám chuť jít žrát pelyněk, abych si spravil chuť. Naštěstí mně Christopher ušetřil další pastvy pelyňku a dopřál mně už od první scény mnohem, mnohem chutnější výživu. Tom opět předvádí v kasakdersky náročné scéně, že nic nezapomněl ze svého poctivého přístupu k divákům a při hrátkách s letadýlkem nechal kaskadéra popíjet kávičku a šel si zarandit s adrenalinem.  Ona ta poctivost s filmařským umem se táhne celým filmem. S CK Cruise postupně navštívíme Vídeň, kde si hodíme bitku se zábavným prvkem, Maroko, kde si vychutnáme moto honičku se zábavným prvkem a na konce mise navštívíme Londýn, kde si hodíme takovou všehochuť s dokonale padnoucím závěrem.
Zdroj: http://divak.pise.cz/5-mission-impossible-narod-grazlu.html


Jestliže v předchozím dílu to byla sázka na tým, tak v grázlí misi je to sázka na dvojici, ne že by se team work zasekl, ale Ethan s Ilsou mají tak na bránu, jak kdyby hráli v jednomu útoku Ronaldo s Messim. Film má v sobě přiměřenou porci akce, aby mohl věnovat dostatečný prostor postavám, z nichž ta nejzajímavější je právě Ilsa. Dlouho, předlouho člověk v téhle holce nedokáže číst a to z ní dělá nesmírně zajímavý a přitažlivý element příběhu a to už vůbec nemluvím o její charismatické kráse, podpořené dlouhým rozparkem, který jistě udělá z mnoha pánů zasněné mudly. Tom Cruise se stává jednou z posledních jistot velkých bijáků, protože v poslední době to Tomík razí kiny v duchu hesla, co film, to dobrota. Ovšem, co by to bylo za akční film bez pořádného záporáka a tady a teď je potřeba virtuálního potlesku pro Sean Harrise jeho neboť záporáček měl hodně vysokou úroveň. Je vidět, že když se chce, tak zábava, inteligence a filmařský talent dokáží uspořádat dokonalý filmový mejdan.

Zdroj: http://divak.pise.cz/5-mission-impossible-narod-grazlu.html

1 komentář: