pondělí 10. srpna 2015

Matthew McConaughey ve službách filmu


Matthew McConaughey....přiznejme si to na rovinu, kolikrát jsme toto jméno vyslovily a nebo o něm slyšely tak ještě tak tři roky zpět. Matt od filmových fanoušků dostával spíše jména typu "jooo, to je ten s tím hezkým břichem" "jooo, ten hraje v těch romantickejch komediích", takhle nějak jsem to měl minimálně já, jenže pak jako když bičem mrskne, přišel konec roku 2013 a najednou to už nebyl "ten", ale  "Matthew McConaughey by měl získat Oskara." "Viděl si už Temný případ, hele Matthew McConaughey tam hraje jak bůh".
Tak rychlý obrat snad u žádnýho herce napamatuju. Říkám si, chlape jeden zajímavej, tebe si musím pořádně proklepnout a rozhodl jsem se pořádně porochnit v Mattově filmografii. Jako první ovečka na holení šel na plac Mattův debut Omamení a zmatení. Matt tam neměl nějakou hlavní roli, ale ani žádný štěk, jak to u současných velkých hvězd v jejich debutech často bývá. Hrál tam sympatického frajírka, kterej u mě zabodoval hláškou "Víš co se mě líbí na středoškolačkách ? Že já stárnu, ale oni jsou pořád mladý." Rozhodně sympatický debut ze kterého sice nemohlo bejt jasný, že se nám právě rozsvítila velká herecká hvězda, ale pozornost přitáhnout dokázal. Pak následovali filmy se kterejma jsem nechtěl ztrácet čas a elegantním přeskokem jsem skočil rovnou na film Osamělá hvězda, nutno říct, že jak přeskok byl elegantní, tak doskok byl trapnej. Matt se totiž ve filmu vyskytuje cca 3 minuty, dvě minuty na začátku a minutu na konci, ale celý film se přitom točí okolo něj. Úžasný, ještě chyběla rumová pralinka bez rumu a mohl jsem bejt happy jak dva greppy. Hodnotit v tomhle filmu Mattův herecký výkon je stejný jako kdyby želva kritizovala běh geparda. Na další Mattův film jsem tedy tentokrát nevolil skok do dálky, ale ladným krokem anglického gentlemana jsem popošel na následující film Čas zabíjet. Filmem Časem zabíjet Matt vstupuje do absolutní hollywoodské extraligy a dává svůj první filmový hattrick.


Zdroj: http://divak.pise.cz/1-matthew-mcconaughey-ve-sluzbach-filmu.html
Během dvou let totiž hraje ve filmech Čas zabíjet, Kontakt a Amistad. Jasně, z názvů filmů se asi nikdo neudělá, ale hvězdná herecká a režisérská jména ty filmy staví do hodně velkýho třpytu. A tak se náš milý Mattík postupně líbá se Sandrou Bullock, nebo Jodie Foster. Vede oduševnělé dialogy se Samuel L. Jacksonem, Morgen Freemanem, Anthony Hopkinsem nebo Djimon Honsouem a z režisérské židle na sebe nechává pokřikovat Joel Schumachera, Robert Zemeckise nebo Steven Spielberga. Uznejte sami, že tato jména stojí za hřích. Leckomu by se z těch jmen udělal v trenclích nevoňavej hnědej koblížek nebo by si minimálně jeho kolena zahrála podlamovanou, ne však Matt. Čas zabíjení byla jeho první velká role po boku těch nejlepších a jestli si myslíte si, že Matt propad, tak si jděte koupit pistáciovou zmrzku, plácněte si jí na hlavu a zkuste myslet znovu a tentokrát pořádně. Matt to dal a dal to takovým způsobem, že ohromil nejen diváky, ale i svoje, tehdy už hvězdné kolegy. Postavu obhájce zahrál tak přirozeným a samozřejmým způsobem, že musel vzbudit sympatie i na vedlejší planetě. Jiná situace byla ve filmu Kontakt, ne snad že by Matt byl špatný, ale filmu zcela dominoval herecký výkon Jodie Foster, která má před kamerou prakticky sólo a tak nikdo další ve společných scénách se skvěle hrající  Jodie nemá moc šancí vyniknout. Velký herecký pamlsek pak Mattovi dopřál král Hollywoodu Steven Spielberg ve filmu Amistad, kdy mu přihrál výborné dialogové scény s Anthony Hopkinsem a Djoumen Housonem, který se sice stal hereckým číslem 1 v tomto filmu, ale to jen pro to, že hrál emočně nejpodstatnější roli. Jinak Matt svou roli zvládal stejně jako jeho výše jmenovaný kolegové naprosto bezchybně. Tímto filmem skončil tzv. Mattův filmový hattrick, kdy se v letech 1996 - 1997 objevil po boku světově uznávaných hereckých kolegů v mimořádně kvalitních filmech.
Jenže pak se ozval Mattův texaský kámoš Richard Linklater, který ho filmově odpanil (Omameni a zmateni ) se svou srajdou Newton boys a Matt neuměl říct ne a i když ten film není vysloveně špatný a Matt v rámci možností taky nešetří charismatem a talentem, tak jen potvrdil fakt, že v roce 1998 se Matt cachtal v průměru. Z průměru nevylezl ani o rok později v Ed TV, kde sice naprosto dokonale nosil láhev chlastu na krku, ale postupně ztrácela jeho postava na zajímavosti, stejně jako celý film a v průměru se cachtal i v roce 2000, kde se ve filmu Ponorka U571 jako šéf ponorky vycachtal i v moři, zahrál si s náckama známý hry na honěnou a na střílenou, ale bohužel nepředvedl tu nejvytouženější hru, hru na vynikající herecký výkon. Přišlo nové milénium a s ním filmy Svatby podle Mary, Jak ztratit kluka v 10 dnech a Ďáblíci, jediný co omlouvá Matta za účast v těhle filmech je muchlovačka s herečkama z těchto filmů v karavanu po natáčení, protože Jennifer Lopez, Kate Hudson či Kate Beckinsale se v karvanu neříká ne. Pokud bych měl z těchto tří filmů nějaký doporučit, tak by to byl biják Jak ztratit kluka v 10dnech i když jsem tu šikanu Matta ze strany Kate vůbec nezáviděl, tak jsem se docela pobavil a Kate s Mattem to spolu slušelo. Aby toho nebylo málo, přidal si Matt další herecký tandem s krásnou herečkou, tentokrát s Penelope Cruz v dobrodružný kravince Sahara. Naštěstí po tomhle filmu pochopil, že herecká práce není jen ochmatika s krásnýma herečkami, ale i hraní a po boku Al Pacina se po dlouhé době vypjal k velmi solidnímu hereckému výkonu ve filmu Maximální limit. Novou hereckou formu naplno proměnil ve filmu Návrat na vrchol, kde si Matt zahrál roli trenéra baseballu a jen tak okrajové i jednu z nejsympatičtějších filmových postav své filmografie. Na další Mattovo působení na stříbrném plátně bych nejradši zapomněl a po filmech Lemra líná či Surfařská svoboda bych s chutí hodil vajíčko, protože po kvalitce zvané Návrat na vrchol to byl větší šok než když si usere tchoř. O Matta zřejmě v tu dobu usiloval ďábel jinak si jeho výběr filmů nedokážu vysvětlit. Toto tchoří období završil další dobrodružnou kravinkou opět po boku krásné Kate Hudson ve filmu Bláznovo zlato, která alespoň odsejpá a na Mattovi i Kate je vidět, že je to spolu baví a v jejich vzájemných pohledech nechybí taková příjemná provokativní jiskra.

Zdroj: http://divak.pise.cz/1-matthew-mcconaughey-ve-sluzbach-filmu.html


Zatím poslední sladkost si Matt pro nás připravil v roce 2009 v podobě filmu Bejvalek se nezbavíš, kde jediný co bylo dobrý, byla právě Mattova postava a to ještě jenom v první půli. Ze zbytku filmu by zmizel z ksichtu i poslední beďar, jenom proto, aby se na tu hrůzu nemusel dívat.
Po roce 2009 bývá většinou rok 2010, ale v Mattově filmošce je tomu jinak, tam je rok 2011. Co způsobilo Mattovu roční pauzu nevím, ale s ohledem na to, co následovalo od roku 2011, mám za to, že v roce 2010 se Matt díval na svoje poslední filmy a hrůzou upadl do kómatu. V roce 2011 se Matt probral a hned od začátku rozehrál svou zatím nejlepší část kariéry. Filmy Obhájce a Zabiják Joe jsou značně odlišný přesto však mají něco společnýho, Mattův herecký supervýkon. Po každý když se Matt objeví před kamerou, tak moje oči na něm doslova visí a sledují každé jeho gesto, tón hlasu nebo oční mimiku. Ve filmu Bernie Matt nemá hlavní roli, přesto jako jedinej z vedlejších postav na sebe dokáže upoutat pozornost. Další film Reportér není přímo o něm, není pochyb, že králem filmu je právě Matt. Ve filmu Mud už i díky skvěle napsaná postavě (kdo by neměl rád drsnýho chlapa se srdcem na pravým místě ) exceluje. Sice se musí o pozici jedničky dělit s hereckým překvapením filmu Tyem Sheridanem, ale  Matt herecky nezakolísal. Film Bez kalhot ocení zejména ženy, hlavně ta nadrženější část naších něžných poloviček, takže všechny ženský, protože prostý a naivní příběh je protkán záběry na krásný pánský postavy i prdelky. Jenže nám klukům už to může být jedno, protože přichází na řadu Mattův hvězdný rok 2013, kde se nejdřív ukáže ve společné scéně s dalším hereckým super talentem Leonardem DiCapriem ve filmu Vlk z Wall Street, aby pak rozehrál neskutečně kvalitní sólovou hereckou jízdu ve filmu Klub poslední naděje, ne že by v tom filmu nebyli jiný herci, ne že by snad hráli špatně, ale to jakým způsobem Matt hraje svou hlavní roli, musí uzemnit naprosto každýho a mám za to, že rolí v tomhle filmu si získal respekt i u svých odpůrců, jestli teda po skončení filmu Klub poslední naděje ještě nějaký zůstaly. Zatím poslední hereckou mega kalorickou výživu si pro nás Matt připravil ve vysoce nadprůměrným seriálu Temný případ, ve kterým se jeho herecký výkon se stává dokonalou samostatnou uměleckou jednotkou.


Zdroj: http://divak.pise.cz/1-matthew-mcconaughey-ve-sluzbach-filmu.html
Matthew McConaughey a Woody Harrelson
Každý chlap má ve svým životě nějakou osudovou ženu, každý...až na Matta. Ten má osudovýho chlapa. Poprvé se tihle dva setkali tak, že se nesetkali ve filmu Čas zabíjet. Mattovu roli měl totiž původně hrát Woody. Mimochodem přesně podobné nesetkání proběhlo i ve filmu Klub poslední naděje, kde Mattovu roli měl původně hrát opět Woody. První skutečné rande před kamerou si kluci dali v roce 1999 v polokomedii a poloblbosti EdTv, kde hrajou odlišné bratry. Nutno říct, že společných scén ve filmu zase až tak moc nemají, nicméně jejich hádka o holku patří mezi to lepší co film nabízí. Další společný herecký dýchánek si dopřáli až téměř za 10 let v roce 2008 ve sračce Surfařská svoboda. Celý film byl takovou krásnou ukázkou filmovýho hovna. Matt s Woodym tam mají asi jen tři krátký společný scény. Vrchol jejich osudového hereckého vztahu přišel až v roce 2013 snovým seriálem Temný případ. Do tohoto majstrštyku Woody původně nebyl vůbec obsazen, ale Matt tak dlouho za svýho fatálního muže loboval, až si Wooďáska vyloboval. Pravda, Woody dostal roli Martyho, kterou měl původně hrát Matt, jenže milému Mattíkovi se po přečtení scénáře zachtělo role Rustyho a Marty tak "zbyl" na Woodyho. Ten však nemusí prolévat slzy ani skandovat "věčné druhý", protože spolu s Mattem vytvořili jeden z nejlepších detektivních tandemů v historii seriálů, kde kolikrát vývoj jejich vztahu svou zajímavostí převyšoval ostatní seriálové dění.
Woody Harrelson, však není sám, kdo se Mattovou filmografií táhne jak smrad, další Mattova věrná kolegyně je bažina. Matt miluje hraní v bažinách. Zdá se, že jak se chystá natáčení nějakýho filmu v bažině, má Matt místo jistý. Matt se rovněž vyžívá v rolích obhájců, celkově si ho zahrál za svou kariéru již třikrát. Těžko říct, zda je to proto, že Matt původně profesi obhájce studoval, nebo proto, že jak může, tak obhajuje, ale v každým případě v žádné ze svých tři rolí obhájců Matt nevyhořel a tyto role patří mezi jeho nejlepší. Pokud jde o herečky, tak velmi často hraje vedle těch nejkrásnějších filmových koček, ale jen z Kate Hudson si švihnul po pěti letech repeté.

Nejlepší McConaugheyovky z hereckého hlediska :

Nejlepší McConaugheyovky z hereckého hlediska :
Zdroj: http://divak.pise.cz/1-matthew-mcconaughey-ve-sluzbach-filmu.html
Nejlepší McConaugheyovky z hereckého hlediska :



1. Temný případ
2. Klub poslední naděje
3. Obhájce
4. Čas zabíjet
5. Zabiják Joe


Nejlepší McConaugheyovky z filmového hlediska :


3. Mud



Zdroj: http://divak.pise.cz/1-matthew-mcconaughey-ve-sluzbach-filmu.html




Zdroj: http://divak.pise.cz/1-matthew-mcconaughey-ve-sluzbach-filmu.html

1 komentář:

  1. McCounaghey a Harrelson byli fakt skvělá dvojka v True Detective. Nedivím se, že to knižní zpracování patří mezi nejoblíbenější knihy spousty lidí. A jako v Interstellaru se mi taky hrozně líbil. A jeho menší role ve Vlkovi z Wall Street? Naprosto fenomenální. Vlastně mi ukažte, kde by nebyl skvělý. :)

    OdpovědětVymazat