úterý 11. srpna 2015

Gangsterský rozhovory - Jan Pachl: režie


Za měsíc do našich kin vstoupí jeden z nejočekávanějších tuzemských filmů letošního roku. Atraktivita pro českého diváka je dána tím, že film je inspirován životem a především "pracovní" činností našeho nejznámějšího gangstera toho času provozující svou "živnost" v JAR. Ještě než budeme mít možnost si s filmem zarandit dáme si přes tvůrce filmu malou seznamku. První seznamovačku nám zprostředkuje režisér a scénárista Gangster Ky Jan Pachl.

Jaká byla pro vás jako režiséra nejtěžší scéna?
Od začátku jsem věděl, že největším úskalím filmu budou scény pojící se k Jihoafrické republice, nedejbože akčního charakteru. Takže takovým mým černým Petrem byl od začátku obraz pojmenovaný jako: PÁKISTÁNSKÁ ČTVRŤ, EXT., NOC. Je to finální scéna, ve které si jde Káčko vyřídit účty s pákistánským gangem, který mu vyfoukl 40 kg metamfetaminu. Představa skloubení exotické johannesburské lokace, padesáti Pákistánců – kaskadérů, českých herců a střílejících zbraní, byla od začátku producentsko-autorským oříškem, který se s vypětím všech sil podařilo rozlousknout. Výsledná scéna navíc působí neuvěřitelně autenticky.
Jaká je vaše oblíbená scéna?
Těch scén je víc a většinou se vážou k hlavnímu antihrdinovi. Káčko je prostě neuvěřitelnej asociál neboli exot. Nikdy nepřestává překvapovat. Jeho reakce jsou odlišné od běžného sociálního modelu. Třeba když ve druhém díle vítá svou manželku s novorozeným synem po příjezdu z porodnice a po domě mu nepokrytě pochoduje nahá milenka. Nebo scéna, ve které v rauši skočí do vypuštěného bazénu a začne se vyznávat mrtvému otci... To jsou scény, které mě hodně baví, protože jakkoliv mohou vypadat vycucané z prstu, jejich základ je v reálném životě. Bylo jen potřeba najít vhodného interpreta a tím Káčko rozhodně je. Ten chlap je jako nejčernější vtip. Na začátku netušíte, v půlce se začnete smát, a když přijde pointa, mrazí vás v zádech.
Jak dlouho jste oba díly Gangsterky natáčel?
Natáčecí plán obou filmů byl postaven na 50 dní, když nepočítám týdenní exkurz do Jižní Afriky. Celkově se pak natáčení roztáhlo do 6 měsíců z důvodu potřeby různých ročních období.
Co vám projekt dal a naopak vzal?
GANGSTER KA je můj první realizovaný celovečerního film, takže to už je samo o sobě výhra za všechny peníze."
Jak hodnotíte po této zkušenosti český organizovaný zločin?
Spíš mě zajímá, jak bude český organizovaný zločin hodnotit náš film. Možná by se teď hodilo říci nějaký blábol ve smyslu: díky prostudování mechanismů organizovaného zločinu v naší zemi, korupce státního aparátu a uvědomění si nedotknutelnosti největších gaunerů, jsem přišel o veškeré iluze... bla bla... Ne, to se nestalo. Já totiž žádné iluze neměl ani před tím.
Rozhovor : Biscop
Zdroj: http://divak.pise.cz/8-gangstersky-rozhvory-jan-pachl-reziser.html



Žádné komentáře:

Okomentovat