pondělí 10. srpna 2015

Maďarská filmová doporučenka

Chlapci z Pavelské ulice  (A Pál-utcai fiúk; 1969 ; 120min)
Maďarské filmy zrovna nejsou štamgasty v tuzemských končinách. Existuje ale pár filmů, co v dřívějších časech měli dokonce hostovačku v našich kinech. Jedním z vyvolených je film Chlapci z Pavelské ulice. Film, který byl natočen podle stejnomenné knížky, která v Maďarsku vyšla už v roce 1907 a v roce 1969 její filmová příbuzná vyšla na nekonečnou cestu za filmovým divákem. Nejspíš velká domácí popularita filmu měla za následek, že počátkem 70.let dorazili Chlapci z Pavelské ulice i do ulic českých, hlavně tam kde bydlela tehdejší kina. Na film si v polovině 80.let vzpomněla i naše televize a uvedla ho ve svým programu. Tím však stopy zdejší slávy maďarských chlapců končí. Je to velká škoda, protože film má v sobě užasnou atmosféru dávných časů, kdy kluci neměli namožené prsty z celodenního bouchání do klávesnice, ale při svých venkovních dobrodružstvích poctivě fasovali modřinu za modřinou.
První část filmu má poměrně kostrbaté vyprávění a hlavním úkolem diváka je orientace kdo je kdo a do jaký party patří. Jsme sice svědky některých klučičích konfrontací ať už formou dialogu nebo scény, jenže v hlavě koncertují myšlenky na neslanost a nemastnost. Naštěstí v době, kdy už se člověk připravuje na fakt, že dosleduje atmosférou sice kvalitní, ale příběhem poněkud nezáživnější film, přijde nečekaný zlom. Dialogy nabírají na síle a situace ve kterých se chlapci ocitají mají silný emotivní náboj, který vychází ze sázky na klučičí čest, která v tehdejších časech byla pro kluky vším. Příběh se v tu chvíli stává velmi dynamickým, napínavým a dramatickým a to zdaleka nejen pro dětského diváka, ale i dospělého člověka, pravda asi zejména mužského rodu, který v sobě má stále vzpomínky na své dětství. Podstatnou část příběhu nám filmaři servírují atmosféru bezstarostného dětství, plný klučičích soubojů a smyslu pro čest, ale v poslední fázi se tón filmu začíná měnit a je jasné, že krom úsměvu na rtech dostanou pozvánku na závěrečnou sledovačku i slzy, které mají tradiční vip místo v našich očích. Neprávem zapomenutá poetika dávných časů dokáže pohladit i zabolet.
Zdroj: http://divak.pise.cz/6-madarska-filmova-doporucenka.html



 

1 komentář:

  1. Maďarské firmy pro mě mají takový zvláštní feeling tím, jak se táhnou. Prostě Béla Tár. Ale dá se tam najíst spoustu kousků. Jen teda nesmím chtít, aby se na ty filmy dívala se mnou i manželka. V takovém případě ji dříve či později v rukách přistane pletací příze a začne se věnovat jiným věcem. :-D

    OdpovědětVymazat